Job description

Data scientist luchtkwaliteit

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)


Functieomschrijving

Het werk bij ons zal je inhoudelijk blijven boeien. Je werkt aan diverse projecten op het gebied van luchtkwaliteit, waarbij de ministeries onze voornaamste opdrachtgevers zijn. Als jij het leuk vindt om in data over luchtkwaliteit de juiste verbanden te zien en hiermee bij te dragen aan kennis van de beleidsmakers op dit thema, dan word jij wellicht wel onze nieuwe collega!


Wat ga je doen?

Als data scientist luchtkwaliteit kom je te werken op onze afdeling Luchtkwaliteit en Geluid. Het team bestaat uit 28 collega’s, maar we werken ook veel samen met collega’s buiten onze afdeling. Je projecten bestaan ook uit steeds van samenstelling wisselende teams, dus je kent binnen korte tijd veel mensen.


Je zult een bijdrage gaan leveren aan innovatieve projecten als ons werk aan ultra fine particles (UFP), maar ook aan projecten als de monitoring rond het Schone Lucht Akkoord en de Grootschalige concentratie- en depositiekaarten.

 • Je gaat werken aan interpretatie, duiding en validatie van onze onderzoeksresultaten. Je doet dit onder andere door je kennis over onzekerheden en statistiek toe te passen. Natuurlijk documenteer je zorgvuldig wat je gedaan hebt zodat collega’s ook met jouw werk aan de slag kunnen;
 • Je doet verbeteringen in huidige methodes zoals kalibratiemethodes;
 • Binnen deze functie dagen we je ook uit met een frisse blik te kijken naar onze data. We dagen je uit om voorstellen te doen voor innovaties waarbij je data op een andere manier toegankelijk maakt en visualiseert.


Als je ervaring hebt met machine learning zou dit je in dit werk helpen. We waarderen daarbij je proactieve houding. Uiteraard ben je geïnteresseerd in het onderwerp luchtkwaliteit en wil je daar meer je over te weten komen. De werkzaamheden blijven in beweging, waardoor aanpassingen en flexibiliteit belangrijk zijn.


Uniek aan deze baan

In deze functie bij het RIVM krijg je te maken met vernieuwende en uitdagende onderzoeksvragen, je komt terecht in een dynamisch dossier. Daarbij is het RIVM door haar onafhankelijke wetenschappelijke positie een belangrijke speler in de maatschappelijke discussies. Veel van de eindproducten zijn onderdeel van politieke en beleidsmatige besluitvorming. Je maakt hier echt het verschil, jouw inzet draagt bij aan een gezonde en veilige leefomgeving.


Functie-eisen

Wat neem je mee

Naast een flinke portie nieuwsgierigheid neem je mee:

 • Een universitaire relevante opleiding, in de richting van natuurkunde, lucht- of klimaatwetenschappen;
 • Ervaring op het gebied van data science of ervaring met A.I. of toepassen van Machine Learning technieken;
 • Affiniteit met statistiek;
 • Je bent analytisch sterk;
 • Je hebt ervaring met werken met bijvoorbeeld R of Python;
 • Je hebt kennis van luchtkwaliteit of je wilt je hierin verdiepen.


De zorg voor morgen begint vandaag

Wil jij aan die zorg meewerken in de functie van data scientist, maar heb je eerst nog wat vragen? Reik gerust uit naar RIVM afdelingshoofd Kitty de Bruin, je kunt haar bereiken op 06-111 544 82.


Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 10

Maandsalaris: Min €2.957 – Max. €4.707 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: 12 maanden met uitzicht op contract voor onbepaalde duur

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36


Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.


Bijzonderheden

We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.


Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • De selectie van cv’s zal plaatsvinden op 7 december a.s. Houd er in je agenda rekening mee dat de eerste gesprekken digitaal plaats zullen vinden op 12 december a.s. Een vervolggesprek zal op locatie plaatsvinden.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een (online) arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).


Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.


Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.


Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Please let the company know that you found this position on this Job Board as a way to support us, so we can keep posting cool jobs.

Similar jobs

Browse All Jobs
TV 2 DANMARK
December 10, 2022
ADP
December 10, 2022

Senior Data Scientist - DataCloud

JustWatch
December 10, 2022