Stage Data Science/Data Engineering binnen Vattenf...

Company:
Location: Amsterdam

*** Mention DataYoshi when applying ***

Restwarmte uit bijvoorbeeld datacenters en elektriciteitscentrales is een duurzaam alternatief voor aardgas als verwarmingsbron. Daarom bouwt en beheert Vattenfall steeds meer warmtenetten, waarmee deze restwarmte bij de klanten thuisgebracht kan worden. Om een betrouwbaar alternatief te zijn en te blijven, wordt binnen Vattenfall gekeken naar de mogelijkheden om met behulp van Data Analytics het onderhoud op de componenten strakker uit te voeren. Lijkt het jou leuk om met data science en data engineering de zwakste componenten in het warmtenet te vinden? Kom dan snel solliciteren!

Jouw stageopdracht

Jouw opdracht wordt om het zogenaamde ‘Afsluiter Model’ verder te ontwikkelen en optimaliseren. Er is reeds een pilot machine learning model ontwikkeld, dat faalkansen berekent voor de afsluiters van de warmtenetten. Dit zijn componenten waarmee delen van het net afgesloten kunnen worden bij calamiteiten en die met regelmaat vast komen te zitten. Er staat nu een basismodel dat de afgelopen maanden is ontwikkeld in Python Jupyter Notebooks. Jouw taak is om dit model een stap verder te brengen richting een algemeen, datagedreven risicomodel voor de warmtenetten. Onderwerpen die hierbij in meer of mindere mate aan bod kunnen komen zijn:

 • De modelopzet uitbreiden naar andere componenten in de warmtenetten, waarbij onderzocht wordt wat de relevante data is (storingen, onderhoud, bedrijfsvoering, omgeving) en hoe deze het beste gebruikt kan worden.
 • Verbeteren van de modelflow, bijvoorbeeld door het model volledig op te zetten binnen Python, zodat het model eenvoudiger te runnen en te updaten is.
 • Verbeteren van de algoritmiek en/of de input features, zodat het model accurater wordt.
 • Onderzoeken hoe de resultaten het beste aan de gebruikers gepresenteerd kunnen worden, en dit realiseren.

Dit is dus zowel een Data Science als een Data Engineering opdracht, maar we zullen samen met jou kijken hoe de accenten het beste gelegd kunnen worden zodat er een zo goed mogelijke balans is tussen wat jij leuk en interessant vindt en wat voor Vattenfall nuttig is. Hierbij kun je gebruik maken van de kennis en ervaring die aanwezig is binnen het team. Op technisch vlak, maar ook op wiskundig vlak.

Als stagiair zul je onderdeel uitmaken van de afdeling Asset Management Support binnen Vattenfall Heat NL. Deze afdeling is onder andere verantwoordelijk voor de beheer strategieën voor alle warmtenetten van Vattenfall in Nederland, welke steeds meer vanuit een analytische en datagedreven aanpak opgezet worden.

Jouw profiel

 • Je bent een master student in (toegepaste) wiskunde, informatica of iets vergelijkbaars
 • Je hebt veel ervaring met modeleren, data science en data engineering, en je vindt het leuk om je hier verder in te ontwikkelen.
 • Je hebt ervaring met Python.
 • Je bent zelfstandig en leergierig.
 • Je kan goed presenteren en toelichten hoe je jouw resultaten hebt bereikt
 • Je bent minstens 4 dagen per week beschikbaar voor deze opdracht, voor een periode van minstens 5 maanden.

Wat bieden wij

Een superleuke stage in een dynamische omgeving, waar je veel leert en feedback krijgt van een betrokken team. Stage lopen bij Vattenfall betekent nog beter worden in wat je doet.

Daarnaast leer je Vattenfall écht kennen. Bij je stage draait het niet alleen om het opdoen van inhoudelijke kennis en praktijkervaring, maar ook om het vergroten van je netwerk.

In principe is ons kantoor in Amsterdam de basis voor je opdracht. In de huidige situatie wordt echter zoveel mogelijk vanuit thuis gewerkt. Voor de eerste dag van de opdracht is het echter wel wenselijk om deze op locatie te laten plaatsvinden, zodat je een zo goed mogelijke start kunt maken. Wanneer de overheidsmaatregelen weer versoepelen is er is genoeg ruimte om te werken in Amsterdam of op andere kantoren, of om eens mee te lopen met de monteurs bij de warmtenetten of een kijkje te nemen bij een energiecentrale.

Je krijgt een werklaptop van Vattenfall. Ook bieden we een stagevergoeding van €500,- per maand bij een fulltime dienstverband.

Meer informatie

De start van de opdracht is in overleg met jou. Wil je direct solliciteren? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie (inclusief motivatiebrief) via de sollicitatiebutton. Laatste dag om te solliciteren: 14 februari.

Voor meer informatie over de opdracht kan je contact opnemen met Michiel van der Meulen, Data Scientist & Reliability Engineer, michielthijs.vandermeulen@vattenfall.nl. Voor meer informatie over het recruitmentproces kun je contact opnemen met Corporate Recruiter, Olena Sorkina via olena.sorkina@vattenfall.com

*** Mention DataYoshi when applying ***

Offers you may like...

 • Difa Cooper S.p.A.

  STAGE DATA ANALYST
  Caronno Pertusella, Lombardia
 • Safran

  Stage Data Engineer Support et Services H/F
  Montereau-sur-le-Jard (77)
 • Elis

  Stage Data Analyst H/F
  Saint-Cloud (92)
 • Pimkie

  Stage Data Analyst H/F
  59650 Villeneuve-d'Ascq
 • Keyrus Life Science France

  Stage Data Analyst BI H/F
  92300 Levallois-Perret