Data Scientist med ekonominriktning

Company:
Location: 103 37 Stockholm

*** Mention DataYoshi when applying ***

Nu höjer vi ambitionen i vår statistikverksamhet för att möta framtiden. Ta chansen att vara med och ytterligare utveckla vår förmåga att samla, bearbeta och analysera finansiell statistik.

VI ERBJUDER DIG utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling

DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Du arbetar med att analysera och utveckla finansiell mikrodata till exempel över företagens lån och emitterade värdepapperslån. Du hanterar stora datamängder och stöttar även andra avdelningar med uttag som underlag för Riksbankens arbete med penningpolitik och finansiell stabilitet. Du medverkar i utvecklingsprojekt, vilket bland annat innebär arbete kring den finansiella statistikens användning och utveckling. Arbetet innebär framförallt hantering, analys och visualisering av mikrodata med både traditionella men också med nya metoder. Arbetsuppgifterna medför regelbundna kontakter med Statistiska centralbyrån och med internationella organisationer, såsom ECB, BIS och IMF.

DITT TEAM
Statistikenheten på avdelningen för penningpolitik består idag av 14 personer men kommer växa de kommande åren i takt med att verksamheten utvecklas. Enheten ansvarar för stora delar av Sveriges finansiella statistik och leder Riksbankens statistikarbete. Du arbetar tillsammans med data engineers, statistiker och ekonomer på Statistikenheten men även avdelningsöverskridande inom banken och kommer att vara i nära kontakt med både IT- och policyfrågor.

MER OM DIG
Vi söker dig som har ett gediget intresse för dataanalys med tillämpningar inom national- eller finansiell ekonomi. Du har relevant akademisk examen (t.ex. med inriktning mot nationalekonomi, statistik, finansiell ekonomi, matematik, programmering) och minst 2 års erfarenhet från kvalificerat analys- och/eller utredningsarbete. Du har erfarenhet av att analysera och hantera komplexa datamängder såsom mikrodata och behärskar programmeringsspråk som t.ex. Matlab, Python eller R och har vana att arbeta mot databaser med SQL. Vidare är det meriterande om du har kunskaper om till exempel bankernas funktionssätt eller om värdepappersmarknaden för lån.

Som person är du nyfiken, noggrann, självgående, initiativrik och resultatinriktad. Du har god analysförmåga och uttrycker dig väl i tal och skrift såväl på svenska som på engelska. Du kan kommunicera dina idéer och tankar och har lätt för att samarbeta.

MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde omgående eller enligt överenskommelse.

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN
Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Här får du utmaning och utveckling varje dag i en händelserik miljö.


INTRESSERAD?
Vi vill ha din ansökan med CV och relevanta betyg senast den 23 februari. Vi vill att du i denna rekrytering besvarar ett antal urvalsfrågor.

Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Vi genomför också bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär att du lämnar in examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning och vi kontrollerar att dessa stämmer. Du kan välja att ladda upp relevanta dokument redan vid ansökningstillfället eller så inlämnar du dessa längre fram i processen om det blir aktuellt. Du kan läsa mer om hur det fungerar när du söker jobb på Riksbanken här. Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jyry Hokkanen på telefon 08 7870557. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Vi återkopplar till dig via mail och ber dig att noga se över både inkorg och skräppost så du inte missar något. Du får också gärna kontakta oss med vändande mail om du upptäcker att utskicken inte hamnar rätt.

Vi har valt annonseringskanaler och undanber oss försäljare av rekryteringstjänster och annonser.

*** Mention DataYoshi when applying ***

Offers you may like...

 • Numerator

  Data Engineer, Data Science
  Remote
 • Change Healthcare

  Senior Data Scientist, RCM Analytics
  Richfield, PA 17086
 • SAIC

  NASA Data Scientist Principal
  Washington, DC
 • Thrivent

  Lead Data Scientist (remote)
  Boston, MA
 • Textio

  Senior Data Scientist - Analytics
  Seattle, WA 98104